Tuesday, April 24, 2012

Tetamu Dari Johor

As Salam semua...

         
                 Setelah Homestay De Rasi 'berehat' anggaran 10 hari, maka pada 18hb April 2012 yang lalu tetamu baru kami dari selatan tanahair pula sampai. Mereka diketuai oleh Tn. Hj Omar B. Hj. Ibrahim dari Jalan Chempaka, Kg. Dato' Sulaiman Menteri, Johor Bahru, Johor dan isteri serta anak menantu dan cucunya dari KL. Dengan bilangan tetamu seramai 8 orang, mereka sampai dengan menaiki 2 buah kenderaan.

                 Tn. Hj. Omar ini dahulunya pernah tinggal di Rapat Setia, Ipoh (jika saya tidak silap) pada awal tahun 80-an. Anaknya pernah bersekolah di situ pada ketika dahulu. Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain, mungkin kata-kata ini sangat sesuai merujuk kepada kenangan mereka semasa menetap di bandaraya Ipoh ini dahulu.

                 Pada esok harinya, anak Tn. Hj. Omar ada bersms dengan saya, bertanyakan lokasi Restoran Along. Dahulunya restoran ini berada di stadium tetapi sekarang telah berpindah ke lokasi baharu. Terletak di belakang bangunan CIMB Ipoh Garden, kedai tepi sekali. Jika tidak pasti, ikut jalan ke Hospital Fatimah, sampai bulatan terus ambil kiri (no 9) dan masuk simpang pertama. Depannya ada taman permainan kanak-kanak dan kami suami isteri selalu juga ke sana jika teringin makan lontong dan nasi lemak paru-paru goreng.

               Berbalik kepada cerita anak Tn. Hj. Omar tadi, atas petunjuk saya mereka berjaya sampai ke Restoran Along ini, tapi sedihnya restoran ini tutup pula. Hari Sabtu itu, 19hb April 2012 adalah Hari Keputeraan Sultan Perak, mungkin mereka mengambil kesempatan untuk bercuti juga. Sesudah itu mereka bersarapan di kedai makan di Jalan Tambun sebelum terus ke LWOT.

              Lupa pula saya, tengahari sebelum mereka sampai di homestay saya, anak Tn. Hj. Omar juga ada bertanyakan Restoran Simpang Tiga. Saya terangkan dengan ringkas sahaja jalan ke situ dan mereka telah sampai. Nampaknya mereka ini telah merancang dahulu untuk mencari tempat makan yang sedap-sedap. Mesti lah kan, Jalan-jalan Cari Makan.....hehehee...


                                                 
                                                   ini TV3 punya...Sekian, jumpa lagi....'' KESELESAAN ANDA KEUTAMAAN KAMI "
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...