Thursday, September 27, 2012

Rekod Tempahan...6 Malam
As Salam dan salam sejahtera semua...


Berjumpa lagi kita di sini, coretan kisah pertemuan saya dengan semua tetamu Homestay De Rasi, Taman Rasi Ampang, Ipoh Perak. Setiap pertemuan pastinya akan diakhiri dengan perpisahan, maka hargailah setiap detik ketika sesi pertemuan itu. Ini kerana selepas perpisahan itu hanya tinggal kenangan sahaja sewaktu bersama, jika diizinkanNya insyaallah akan bertemu semula di masa yang lain pula.


Begitulah juga kisahnya dengan tetamu saya kali ini. Sebelum ini beliau telah datang ke Homestay De Rasi sewaktu saudara-maranya dari
Macau datang ke Malaysia dahulu. Kali ini pula tempahan dari En. Choong Kee Wong untuk kegunaan keluarga anak lelakinya yang menetap di Australia. Besan En. Choong ini adalah campuran Cina dan Inggeris. Mereka ini,  ibu (Cina) dan ayah mentua (Inggeris) peramah orangnya. Mereka hanya berbahasa Cina dan Inggeris sahaja. 


En. Choong menempah homestay untuk tempoh 6 malam iaitu dari 17 hingga 23 September 2012 untuk tetamu seramai 10 orang dari Australia itu. Kedatangan tetamu ini adalah untuk meraikan majlis perkahwinan anak En. Choong di Taman Desa Kebudayaan dekat sini. Mereka sampai di KLIA anggaran 6 pagi dan En. Choong mengambil mereka dan terus dibawa ke homestay untuk berehat. 

 
Dengan menyewa sebuah van pelancong, mereka selamat sampai di perkarangan Homestay  De Rasi anggaran jam 11.15 pagi dan saya telah bersedia menunggu kedatangan mereka. Lagak seperti pemandu pelancong, saya terus menunjukkan kepada mereka kemudahan-kemudahan yang terdapat di homestay ini. Sementara itu suami saya bersembang-sembang dengan En. Choong dan rakan beliau (pemandu van). 

Selepas memasukkan beg-beg yang berat belaka, mereka terus bersiap untuk keluar semula untuk makan tengahari. Saya tertarik dengan cucu lelaki En. Choong yang sangat comel itu, usianya anggaran 4 tahun. Pipinya kemerahan dan matanya sepet, hasil perkahwinan campur antara orang Australia dan Cina Malaysia. Apa pun bagi saya, semoga mereka gembira sepanjang berada di Malaysia dan berpuas hati semasa menginap di Homestay De Rasi.


Sekian, jumpa lagi.


"KESELESAAN ANDA KEUTAMAAN KAMI"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...