Sunday, September 2, 2012

Tetamu terakhir untuk bulan Ogos 2012As salam...

      Berjumpa lagi kita di sini. Apa khabar saudara/ri sekalian? Doa saya semoga tuan/puan sekalian diberi kesihatan yang baik serta selalu rasa ketenangan dalam melayari kehidupan seharian. Bila disebut kehidupan pastinya kita tidak dapat lari dari masalah. Kadang-kadang masalah besar dan kadang-kala masalah biasa-biasa sahaja. Apa pun yang paling penting ialah cara bagaimana kita menghadapi masalah itu. Sama-samalah kita susuri kehidupan ini dan sentiasalah berdoa, semoga kita lebih cekal dan tabah dalam gelaran sebagai khalifah di muka bumi ini.

     
      Begitulah juga dengan saya di sini. Kekadang terdetik juga di hati, kenapa kami 'dipilih' untuk menjalankan perkhidmatan homestay ini. Saya tiada pembantu tetap, hanya kami suami isteri pekerja tetapnya. Pernah 2 kali saya memanggil Yanti (pekerja Indonesia) untuk membantu saya membersihkan homestay. Itu pun untuk kerja-kerja di tempat yang tinggi seperti mengelap cermin pintu/tingkap dan membersihkan bilah-bilah kipas angin. Rutin pembersihan seperti menyapu sampah dan habuk serta mengemop lantai adalah milik saya, manakala bagi suami pula khas untuk tugasan memasang dan membasuh cadar/sarung bantal/selimut. 


      
     Pada pendapat saya, mungkin ini satu 'pemberian' dari Nya untuk kami mendapat bekalan akhirat nanti. Kami cuba menyiapkan keperluan tetamu di homestay supaya tetamu selesa dan gembira. Bukan sekadar wang ringgit yang menjadi tukaran tetapi doa dari kalian agar kami terus dilimpahi dengan cahaya kerahmatan dan kesihatan yang baik demi untuk kebaikan manusia sejagat.


      Dalam kekalutan masa dan tenaga itu juga saya menerima kumpulan tetamu terakhir untuk bulan Ogos 2012 ini. Tempahan ini datangnya dari Pn. Syana dari Desa Sri Ampang. Taman ini bersebelahan dengan Taman Rasi Ampang. Jika ditanya, di manakah letaknya kedua-dua taman ini, senang sahaja jawapan saya, sebelah Tol Ipoh Selatan. Begitulah takdirnya, lokasi Homestay De Rasi ini sangat strategik iaitu sebelah Lebuhraya Utara Selatan dan sangat dekat dengan Tol Ipoh Selatan.

     
       Tetamu saya kali ini datangnya dari Subang Jaya, Jalan SS14-4B. Mereka terdiri dari 9 orang dengan diketuai oleh En. Aizam Bin Zainal Abidin, isteri dan anak-anak. Mereka menyewa homestay untuk tempoh semalam bermula dari 31 Ogos 2012 dan keluar keesokkan harinya iaitu 1 September 2012. Mereka datang ke Ipoh ini untuk meraikan majlis perkahwinan anak Pn. Syana di sini. 


        Saya bagi pihak tuan rumah Homestay De Rasi, mengharapkan agar En. Aizam sekeluarga selesa dan berpuas hati dengan perkhidmatan homestay kami ini. Jika ada rezeki di masa akan datang kita berjumpa lagi.Sekian.


    ''KESELESAAN ANDA KEUTAMAAN KAMI "

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...